block_top

ΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ

Ο πλούτος της Νεμέας, από τους αρχαίους χρόνους, είναι η άμπελος και το οικοσύστημα που μας φιλοξενεί. Στον ευλογημένο τούτο τόπο η οικογένεια Αναστασίου διαθέτει ιδιόκτητους αμπελώνες έκτασης 145 στρεμμάτων, στην κοιλάδα της Αρχαίας Νεμέας και στις πλαγιές του λόφου Απέσα, οι οποίοι καλύπτουν το 80% της ετήσιας παραγωγής ενώ το υπόλοιπο 20%  καλύπτεται με την αγορά σταφυλιών από ελεγχόμενους από εμάς αμπελώνες.

 

Η περιοχή της Αρχαίας Νεμέας βρίσκεται σε υψόμετρο 400μ. από την θάλασσα. Εξασφαλίζοντας κλίμα 4 εποχών σε συνδυασμό με το αργιλώδες και αμμώδες έδαφος έχουμε έναν άριστο συνδυασμό για την ευδοκίμηση των ποικιλιών που καλλιεργούμε. Κάνοντας κάποιες δοκιμές διαπιστώσαμε ότι εκτός από το Αγιωργίτικο η περιοχή μας μπορεί να υποστηρίξει και ποικιλίες ευρέως γνωστές στην παγκόσμια αγορά.

 

Στους αμπελώνες μας λοιπόν εκτός από το παραδοσιακό Αγιωργίτικο καλλιεργούμε επίσης Ροδίτη, Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot και Ασύρτικο. Η στρεμματική απόδοση των ποικιλιών αυτών δεν ξεπερνά τα 750 – 900 κιλά.

Η αναγνωρισημότητα αυτών των ποικιλιών και η δυναμική που εμφάνισαν τα συγκεκριμένα κρασιά προερχόμενα από την γη της Αρχαίας Νεμέας μας έδωσαν την δυνατότητα να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά.



Αγιωργίτικο:


Η ποικιλία Αγιωργίτικο (γνωστή και σαν Μαύρο Νεμέας),είναι μία από τις πιο εκλεκτές και τις πιο πλούσιες σε χρώμα ελληνικές ερυθρές ποικιλίες σταφυλιών. Το χρώμα του είναι από μέτριο εώς βαθύ πορφυρό, με μαλακές τανίνες και μπορεί να δώσει διαφορετικούς τύπους προϊόντων ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο καλλιεργείται όπως αξιόλογα ερυθρά γλυκά κρασιά, φρουτώδη ερυθρά κρασιά πρώιμης κατανάλωσης, βαθύχρωμα ερυθρά ξηρά κρασιά με αρώματα γλυκού ώριμου κόκκινου φρούτου και τις περισσότερες φορές νότες ξύλου από την ώριμανση σε βαρέλι.


Ροδίτης:

Ποικιλία με μεγάλη εξάπλωση στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια καθαρά οινοποιήσιμη ποικιλία μια και έχει κουκούτσια αλλά και ως επιτραπέζια είναι αρκετά νόστιμη και τραγανή, ιδιαίτερα η ερυθρή παραλλαγή της, άλλωστε ένα από τα ονόματά της είναι Κριτσανιστή. Πίσω  από τα περισσότερα ονόματά της κρύβεται προφανώς το ερυθρωπό της χρώμα. Η ποικιλία δεν είναι όμως αποκλειστικά ερυθρωπή αφού υπάρχουν πέντε κλώνοι της με χρώματα που ξεκινούν από το πράσινο ανοιχτό μέχρι και το ερυθρωπό. Από τους κλώνους περιζήτητος είναι ο ερυθρωπός που είναι γνωστός σαν Αλεπού.





Ασύρτικο:

Ποικιλία του Αιγαίου. Χαρακτηρίζεται από την δυνατότητα να ωριμάζει σε προχωρημένο βαθμό χωρίς να ελαττώνεται η οξύτητα και έτσι τα παραγόμενα κρασιά, αν και υψηλόβαθμα διαθέτουν αρκετά οξέα που τα ισορροπούν. Πρόκειται για μια ποικιλία με δυνατότητα να δώσει ξηρά αλλά και γλυκά κρασιά .Τα σταφύλια είναι μέτρια ως μεγάλα, κυλινδρικά και πυκνόρογα. Οι ρόγες είναι μεγάλες σφαιρικές, με φλοιό μέτριου πάχους, διάφανο, κιτρινόχρυσο και με σάρκα εύχυμη, μαλακιά .Η οινοποιήση της ποικιλίας με σύγχρονες μεθόδους οδηγεί σε κρασιά ανοιχτόχρωμα, όπου αρωματικά κυριαρχούν τα άνθη των εσπεριδοειδών. Παράλληλα σημαντική παρουσία έχουν φρούτα όπως αχλάδι και μήλο.

Σχετικές εικόνες

s_b